Fietsen in Friesland

14 augustus 2022 t.e.m. 17 augustus 2022

Fietsen langs de elf Friese steden; het behoort tot de toppers onder de fietsvakanties. Goed aangelegd en veilig afgescheiden van het wegverkeer doorkruisen honderden ietspaden een streek die voorbestemd is om al fietsend verkend te worden. Niet de sportieve prestatie, wel de beleving van natuur, cultuur en landschap staan voorop. Friesland is naast het land van de schaatsers, ook het land van de uitgestrekte plassen, statige boerderijen, oude trekvaarten, waterpoorten en nostalgische havenstadjes waar de tijd is blijven stilstaan. Een rijk verleden, grootse landschappen en een eigen taal maken van deze provincie iets bijzonders. Voor velen onder ons, een onbekend stukje Nederland, is dit een ideale bestemming voor deze fietsvierdaagse. We verblijven in een van alle comfort voorziene luxueus Van Der Valk hotel. Na de fietstocht en een verkwikkende douche genieten we van een lekker gastronomisch avondmaal. Daarna kan je nog even doorzakken in de sfeervolle bar, aan u de keuze.

Vertrekuur

06:00

Prijs

607,50 EUR

Faciliteiten

Sfeervol luxehotel met mooi restaurant, bar, terras

Inbegrepen

Reis per Luxe-autocar, fietstrailer, Nederlandstalige reisleider, Luxe-hotel op basis van halfpension

Niet inbegrepen

dranken, toegangen & vrije middagmalen

Opmerkingen

Prijs op basis van tweepersoonskamer.
Toeslag éénpersoonskamer: 210,00€

Dag 1: 14 augustus 2022 

Zwevezele - Leeuwarden - Sneek

Via de Hollandse snelwegen rijden we doorheen het centrum van Nederland en Flevoland meteen tot in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Na het vrij middagmaal fietsen we langsheen het jaagpad van de Zwette, een oude trekvaart, door het hart van Friesland. Via landelijke wegen met uitdeinende vergezichten trekken we het groene polderlandschap in. We peddelen tussen de Friese meren, een paradijs voor watersporters en bereiken zo Sneek, een fraai handelscentrum met grachten en wallen. Binnen de oude stad liggen nog de adellijke verblijven of “Stinzen” en de Sneeker Waterpoort. Dit restant van de oude omwallingen is de trots van alle Snekers. In 1841 stichtten de Brenninkmeyers hier een handelshuis dat later zou uitgroeien tot C & A. Transfer naar mooie VDValk hotel****. Ca 35 Km fietsen.

Dag 2: 15 augustus 2022 

Sneek - Workum - Makkum - Bolsward - Harlingen - Frankeker - Sneek

Vandaag fietsen we in de sporen van de heroïsche Elfsteden schaatsers. Na het ontbijt rijden we doorheen de Greidhoek met zijn karakteristieke terpdorpen en zijn kop-staart boerderijen naar Workum, een dromerig stadje. Via de oude Makkumerdijk naar Makkum, gelegen aan de voormalige Zuiderzee. Vandaar langsheen de Meerswaldijk tot in Bolsward met zijn indrukwekkend stadhuis. In de namiddag trekken we via het verstilde Witmarsum dwars doorheen de vruchtbare polders naar de havenstad Harlingen. De historische panden getuigen nu nog van de explosieve groei in de 16° eeuw. Na een verkwikkende halte trekken we verder langs het Harinxma kanaal tot in Franeker. In de Middeleeuwen was Frankeker de belangrijkste stad van de Noorderregio, met zelfs een universiteit. Na wat rondkuieren transfer naar ons hotel. U kunt stoppen na 33,50 of 63 Km.

Dag 3: 16 augustus 2022 

Sneek - Hogebeitum – Dokkum – Leeuwarden- Bartlehiem - Sneek

Vandaag fietsen we in de Westelijke Bouwhoek waar akkers en veeteelt samengaan met weidse vergezichten. Via het Bildt belanden we in Hogebeitum, het hoogst Terpdorp van Friesland. Doorheen het Terpenland bereiken we Dokkum, de noordelijkste Elfstedenstad en ooit een belangrijke havenstad aan de Lauwerszee. Door de verzanding in de 17° eeuw begon de neergang. En dat is nu net de reden waardoor het stratenpatroon en de oude panden langsheen de grachten bewaard bleven. Na de middaglunch fietsen we op het jaagpad van de Dokkumer Ee terug richting Leeuwarden. Via Bartehiem met zijn beroemd bruggetje gaat het richting Finkumervaart meteen het laatste stuk dat de schaatsers en ook wij onder de wielen krijgen. Net voor de mythische Bonkevaart fietsen we voorbij het Elfstedenmonument  en bereiken zo ons eindpunt. U kunt stoppen na 35,45 of 60 Km. Transfer naar ons hotel.

Dag 4: 17 augustus 2022 

Sneek – Ijselmeer – Stavoren – Hindelopen - Zwevezele

Al fietsend doorheen het Gaasterland nemen we afscheid van Friesland. Met zijn zacht glooiend landschap dat zich ruim 10 m boven het omringende veengebied verheft, zijn kliffen en bossen heeft het een geheel eigen karakter. Langsheen de typische brinkdorpen bereiken we het IJsselmeer met zijn zandkliffen, ontstaan door de getijdenwerking van de vroegere Zuiderzee. Langs rustige fietsbaantjes komen we in Stavoren terecht, waar “Het vrouwtje van Stavoren” nog steeds de wacht houdt. Het fietspad langsheen het Noordermeer vormt een ode aan het Friese landschap en brengt ons in Hindelopen, één van de Friese pareltjes. De smalle grachten, de houten bruggetjes en de schilderachtige haven, waar de jachtjes de vissersboten vervangen hebben, trekken veel bezoekers aan. Na de middaglunch vatten we de terugreis aan met nog een avondstop onderweg. Ca. 40 Km fietsen.