Fietsen langsheen de Vennbahn

8 augustus 2020 t.e.m. 10 augustus 2020

Met deze fietsreis trekken we naar de Oostkantons waar we een groot stuk van de Vennbahn volgen, één tot fietspad omgebouwde spoorlijn en toont drie landen aan: Duitsland, België en Luxemburg. Het spoor heeft plaats gemaakt voor vlot rijdende asfalt. Stukjes “vals plat”( die we met onze variante vaak ontlopen) wisselen af met zachte afdalingen te midden van een groene oase. Alle wegen zijn goed berijdbaar en merendeels verkeersvrij of autoluw. Vertrekkend vanuit Aken tot in Clairvaux over een totale afstand van 140 km wordt het een tocht doorheen beboste gebieden, heidevlakten en de natuur van de Hoge Venen. Met af en toe een slapend dorpje, een tunnel of een voormalig stationnetje. Het Vennbahn-fietspad werd reeds meermaals internationaal gelauwerd en kreeg onlangs nog een gouden Award in Ierland.

Vertrekuur

06:00

Prijs

348,50 EUR

Faciliteiten

Sfeervol hotel met mooi restaurant, bar, terras

Inbegrepen

Reis per Luxe-autocar, fietstrailer, Nederlandstalige reisleider, hotel op basis van halfpension

Niet inbegrepen

dranken, toegangen & vrije middagmalen

Opmerkingen

Prijs op basis van tweepersoonskamer.
Toeslag éénpersoonskamer: 105,00€

Dag 1: 8 augustus 2020 

Zwevezele - Monschau - Walheim - Korn limünster - Verviers

Via Brussel, Luik ( koffiestop) gaat het richting Monschau, de voormalige lakenstad met haar prachtig bewaard gebleven vakwerkhuizen. Na het vrij middagmaal springen we op de fiets en volgen de Vennbahn richting Lammersdorf, een opengewerkte groene corridor door het Raerenwald, waar u alleen bent met de ongerepte natuur. Verscheidene keren wisselt de Vennbahn tussen Duits en Belgisch grondgebied. Dan gaat het verder richting Roetgen, de “toegangspoort tot de Eifel”. De etappe loopt vervolgens door het Hertogenwald, en even later kan u aan het station van Walheim nog oude diesellocomotieven bewonderen. Eenmaal Venwegen voorbij maken de vergezichten plaats voor het dichte lover van loof- en dennenbossen. Via het Land Van Herve bereiken we de voormalige abdijstad Kornelimünster. Inladen van de fietsen en transfer naar ons hotel in Verviers. Totaal: ca. 40 Km. U kunt stoppen na 28 Km.

Dag 2: 9 augustus 2020 

Verviers - Konzen - Kalterherberg - Souerbrodt - Sankt Vith - Verviers

Na een uitgebreid ontbijtbuffet vertrekken we met de autocar naar Konzen. We peddelen direct door het natuurgebied van de Hoge Venen en in Monschau duiken we de Rurvallei in. Zo bereiken we Mützenich, een voormalig smokkelbolwerk. Over het viaduct van Reichenstein, dat een wondermooi uitzicht over de omgeving biedt bereiken we Kalterherberg waar we weer op Belgisch grondgebied fietsen. Het unieke heidelandschap kondigt het langs deze etappe gelegen Natuurpark Hoge Venen-Eifel aan. Ze bereiken we Souerbrodt. Middagmaal in de omgeving. Doorheen een groene tunnel van hagen en heggen gaat het naar Montenau. Nu volgen we verder de vallei van de Amel tot in Sankt Vith ons eindpunt. Transfer naar het hotel.ca. 63 km. U kunt stoppen na 18 km, 33 km of 52 Km.

Dag 3: 10 augustus 2020 

Verviers - Reuland - Troisvierges - Clervaux - Zwevezele

Na het ontbijt rijden we met de autocar naar St. Vith waar we terug op de fiets springen. Een kort stukje door het bos, onder de hoogverheven snelwegbrug door, en zo fietst u door het vredige plaatsje Neidingen met zijn kleine riviertjes en beekjes. Na de tunneldoortocht bij Lommersweiler fietsen we door het schilderachtige Ourdal met de prachtig gelegen kapel van Weweler boven op de Ourberg. Zo bereiken we Reuland met zijn schilderachtige burchtruïne. Ter hoogte van Lengeler rijdt u recht op de tweede tunnel af, die gesloten blijft voor fietsers. Een zeldzame vleermuissoort heeft zijn toevlucht gezocht in de donkere buis naar Luxemburg. Dan is het nog maar enkele kilometers tot Troisvierges, (vrij middagmaal). Onze laatste kilometers leggen we af doorhet Wotztal. Langsheen het klooster van Cinqfontaines bereiken we de abdijstad Clervaux, ons eindpunt. Van hieruit terug huiswaarts met onderweg avondstop. Totaal c 43 Km. U kunt stoppen na ca. 32 km