Anjou & Val de Loire, Frankrijk

15 juli 2018 t.e.m. 19 juli 2018

Op ontdekking in de Anjou, een gebied tussen Saumur en Nantes . Het behoort tot de beneden-Loire en is al sinds jaren Unesco werelderfgoed. Ooit het gebied van de Plantagenêts, erfvijanden van het Franse koningshuis is de geschiedenis hier nooit veraf.

Er zijn de  kastelen, maar je hebt ook natuur, mooie tuinen en parken, wijngaarden op glooiende hellingen, bebloemde  stadjes en  steden met een groots verleden.

Angers heeft zich omgevormd tot een moderne verkeersluwe stad, Montreuil heeft zijn stokrozen en Brissac weerspiegelt de luxe van de oude adel. Saumur heeft zijn middeleeuwse  straatjes en Marillais zijn bedevaart. En uiteraard komen ook de plaatselijke  gastronomie, wijnen en Cointreau aan bod. Reizen  in de Anjou, dat is licht en ruimte, dat is de tijd vergeten en met alle zintuigen genieten van een charmant, lieflijk landschap.

Vertrekuur

06:00

Prijs

594,50 EUR

Faciliteiten

familiaal hotel met sfeervol restaurant, Bar, Terras, Zwembad,...

Inbegrepen

autocarreis, reisleiding, volpension vanaf het eerste avondmaal tot en met laatste ontbijt

Opmerkingen

Hotel Domaine de la Blairie *** in St.-Martin de la Place - Frankrijk

Prijs op basis van tweepersoonskamer.
Toeslag éénpersoonskamer: 105,00€

Dag 1: 15 juli 2018 

Zwevezele – Fontevraud - St. Martin

We rijden via Rijsel en Parijs richting Orléans. Onderweg vrij middagmaal. Voorbij Tours bereiken we Fontevraud.  Bezoek aan één van de mooist gerestaureerde abdijen van Frankrijk, waar o.a. Richard Leeuwenhart begraven ligt. Schoolvoorbeeld van de “style Angevin” verrast het door zijn afmetingen en puurheid. Daarna verder naar St.Martin onze verblijfplaats voor de komende dagen.

Dag 2: 16 juli 2018 

St. Martin – Marillais - Chalonnes - St. Martin

In de voormiddag  rijden we langs  de Loire en via het weidelandschap van Ancenis bereiken we St.Florent waar we vanop de Esplanade een schitterend uitzicht hebben op het Loire dal. Hier bezoeken we ook het mausoleum van de Franse boerkrijg. In  Marillais, een bedevaartsoord dat herinnert aan de opstand in de Vendée,  nemen we het middagmaal.

In de namiddag  volgen we   de  Corniche Angevin, van waaruit we prachtige zichten hebben  op de Loire. Zo bereiken we Chalonnes.  Een treinrit  tussen de wijnvelden sluiten we af  met een degustatie  van de plaatselijke  Loire wijn. Op de terugweg  korte stop  in Behuard, sympathiek stadje en erkent als “patrimoine religieux remarquable”.

Dag 3: 17 juli 2018 

St. Martin - Angers - St. Martin

Deze dag starten we met een bezoek aan het kasteel van Plessis, zowel burcht als lustkasteel. Met zijn brede slotgracht en dubbele ophaalbrug is het vaak decor voor filmopnames. Daarna bezoeken  we  de likeurstokerij van Cointreau. Via de verschillende productie afdelingen komen we in de proefruimte ... Santé. Middagmaal in de omgeving.

In de namiddag bezoeken  we  Angers, dat voor velen een ontdekking zal zijn. Het is  een open en aangename stad die nog veel van zijn oude charme heeft weten te bewaren. Hoog boven de stad torent het versterkte  kasteel waar ooit Le Bon Roi René verbleef. Hier hangt  nog altijd  het beroemde  “ tapijt van de Apocalyps “, het grootste middeleeuwse wandtapijt ter wereld. We eindigen op één van de vele  gezellige pleintjes in het verkeersvrije centrum.

Dag 4: 18 juli 2018 

St. Martin - Brissac - Montreuil - Saumur - St. Martin

Via de Corniche, met mooie vergezichten op het Loire dal, bereiken we  Brissac.  Bezoek aan het hoogste kasteel van Frankrijk, met een mooi bemeubeld interieur  omringd door een mooi  landschapspark. Het privé-geleid bezoek sluiten we af met een glas rozé uit  één van de wijngaarden die bij het kasteel horen.

Na het middagmaal volgen we de  wijnhellingen van de  “Coteaux de Layon” . Deze Coteaux  is bekend  voor zijn  “moelleux” witte wijnen. Daarna  gaat het verder richting Montreuil – Bellay  één van de “Plus Beaux Villages de France”. We verkennen het  stadje waar de tijd precies heeft stil gestaan.  Daarna rijden we doorheen  de vallei van de Thouet  en  bereiken we het  oude Saumur, één van de fraaiste steden van de Anjou. Na een wandeling in het verkeersvrije centrum is nog wat vrije tijd voorzien aan de oevers van de Loire.

Dag 5: 19 juli 2018 

St. Martin - Zwevezele

Na het ontbijt vatten we de terugreis aan. Via Tours en Chartres  richting  Dourdan. Vrije maaltijden onderweg. Daarna via  Parijs naar de verschillende afstapplaatsen.