Fietsen in Nederlands Limburg

2 augustus 2021 t.e.m. 4 augustus 2021

Tijdens deze tocht fietsen we doorheen  de Belgische en de Nederlandse Maasvallei, tussen Visé, Maastricht, Roermond en Sittard. Het landschap bestaat uit de Maas en de Maasplassen. Jarenlang is hier gegraven naar grind en zand. Achteraf vulden de putten  zich met water en hebben dit stukje Nederlands Limburg een allure gegeven dat soms doet denken aan de Friese Meren.

We fietsen over Maasdijken , langs uiterwaarden en door intieme dorpjes, en even verder is het een  agrarisch landschap vol karakteristieke houtwallen en akkerland dat op ons wacht. Een ander hoogtepunt is  het terrassenlandschap van de  breed meanderende Roer met zijn  vochtige graslanden en moerasbossen. Dit brengt ons ook door het 1800 hectare grote nationaal park” De Meinweg”,  een schitterend stukje natuur, en door het unieke terrassenlandschap, geologisch gezien van grote betekenis,

Wie dus wil genieten van 3 dagen fietsen doorheen een onbekend stukje Nederland, met enkele fraaie stadjes, zit hier op de juiste bestemming.

Vertrekuur

06:00

Prijs

328,50 EUR

Faciliteiten

Uniek hotel met mooi restaurant, bar, terras

Inbegrepen

Reis per Luxe-autocar, fietstrailer, Nederlandstalige reisleider, hotel op basis van halfpension, professioneel audiogids systeem

Niet inbegrepen

dranken, toegangen & vrije middagmalen

Opmerkingen

Prijs op basis van tweepersoonskamer.
Toeslag éénpersoonskamer: 105,00€

Dag 1: 2 augustus 2021 

Zwevezele - Visé - Maastricht - Urmond

Langsheen de Maas:

Via Brussel, Leuven ( vrije  koffiestop) gaat het richting Visé. Hier starten we voor onze eerste fietstocht en volgen het jaagpad gelegen tussen het Albert kanaal en de Maas. In de buurt van Eben Emael gaat het doorheen het diep ingesneden Mergellandschap richting  Chateau Neercanne. Zo bereiken we Maastricht de Limburgse hoofdstad. In de buurt van het Vrijthof ( bekent van de concerten van André Rieu)  vrij middagmaal. Via de stedelijke agglomeratie trekken we  richting Juliana kanaal  aangelegd in 1920 om het kolen transport uit de mijnbouwgebieden  van Nederlands Limburg te versterken. Al snel fietsen we weer  op de brede  dijken van de Grensmaas. Via kleine dorpjes als Bunde, ( vrije koffiestop)  en het dal landschap van de Ur bereiken we Urmond ons eindpunt.

Fietsen laden en intrek in ons hotel. 

Fietsen  langsheen  landelijke dorpen en rustige fietspaden. U kunt stoppen na ca. 15 of 45 Km.

Dag 2: 3 augustus 2021 

Urmond - St Odiliën - Roermond - Vlodrop - Urmond

Tussen de houtwallen:

In de schaduw van de aloude abdij van St Odiliën starten we onze tocht langsheen de vele  waterplassen  in de Limburgse Maasstreek. In de voormiddag fietsen we langsheen de benedenloop van de Rur.  Langsheen enkele oude grindputten trekken we  richting Linne. Hier fietsen we over de waterkrachtcentrale  in de Maas en zo bereiken we Roermond. In deze gezellige winkel- en wandelstad is een vrij middagmaal voorzien. In de namiddag gaat de tocht doorheen het  terrassenlandschap van de meanderende Roer. Hoog en droog de boerderijen, akkers en wegen. In het dal vochtige graslanden en moerasbossen. Via Vlodrop ( vrije koffiestop) peddelen we  richting   Nationaal Park De Meinweg. Dit is een geologisch bijzonder interessant gebied met een uniek terrassenlandschap. Erosie en enkele breuklijnen zorgen voor enkele kleine overgangen die we makkelijk met de fiets kunnen overwinnen. Zo bereiken we ons eindpunt en transfer naar ons hotel. Rustige fietstocht langsheen meestal verkeersluwe fietspaden.

U kunt stoppen na ca. 17, 38 of 61 km.

Dag 3: 4 augustus 2021 

Urmond - Hingen - Tudern - Sittard - Zwevezele

Met Toon Hermans doorheen de Selfkant:

Vandaag een ander aspect van Limburg. Nu staat  het  landelijke karakter van de streek centraal. Vanuit ons hotel gaat het richting Hingen onze startplaats. Al snel fietsen we voorbij de 13° -eeuwse kasteelruïne. Via het agrarisch gebied rond Echt en Susteren fietsen we doorheen het Duits- Nederlands grenspark van Maas-Swalm-Nette. Hier veel sporen van tuinbouw en paardenmaneges die een mooi decor vormen voor onze tocht. Via open velden, bossen, beekdalen en houtwallen bereiken we Selfkant, de  meest westelijke regio van de Bondsrepubliek. Halte in Tudern, een paradijslijk dorpje met een paradijselijke verrassing. 

Daarna gaat het snel richting Sittard, geboortestad van Toon Hermans. Na een halte bij het graf van deze cabaretier fietsen we naar het historische centrum van de stad waar vrij middagmaal.

In de namiddag gaat het terug richting Urmond waar de fietsen geladen worden en we de terugreis aanvatten.Terugreis met onderweg vrije avondsop

Rustige fietstocht langsheen landelijke baantjes. U kunt stoppen na ca.17, 32, of 40 Km