Friesland, Nederland

27 augustus 2018 t.e.m. 30 augustus 2018

Friesland, land van weiden en wadden, wind en water , waar  land en de zee elkaar raken. Een landschap van grachten en meren, van schapen en koeien, kanalen en terpdorpen en één bevolking die  fier is Fries te zijn.

Friesland  bezit bovendien  een rijk patrimonium van statige kerken, kloosters, zwierige stadhuizen, waterpoorten en states .  Het is het  land van de 11 steden schaatsers, kaatsers en fierljeppers. Maar ook van de  Bokma,  Berenburg en de Douwe Egberts koffie. Het  groots verleden en de unieke landschappen , maken van deze provincie een boeiende  bestemming. Voor sommigen  gekend, voor anderen een onbekend en dichtbij stukje Nederland, een ideale bestemming voor deze 4-daagse.

Ons kwaliteitsvol  hotel ligt in het hartje van Leeuwarden(  Ljouwert), culturele hoofdstad 2018.

Vertrekuur

06:00

Prijs

497,50 EUR

Faciliteiten

Luxehotel in het centrum gelegen, sfeervolle bar, restaurant

Inbegrepen

Autocarreis, reisleiding, hotel op basis van volpension vanaf het eerste middagmaal tot en met het laatste middagmaal

Niet inbegrepen

dranken & toegangen

Opmerkingen

Hampshire Oranje hotel**** in Leeuwarden

Prijs op basis van tweepersoonskamer.
Toeslag éénpersoonskamer: 105,00€

Dag 1: 27 augustus 2018 

Zwevezele - Hindelopen - Leeuwaarden

Via Amsterdam en Lelystad  bereiken we Hindelopen, idyllisch gelegen aan de voormalige Zuiderzee. Wandeling over  de smalle grachten, de houten bruggetjes en de schilderachtige haven, waar de jachtjes de vissersboten vervangen hebben.

We bezoeken het schaatsmuseum, waar ruime aandacht besteed wordt aan de Elfstedentocht. Na de Friese broodmaaltijd  genieten we nog van de weidse panorama’s over het IJsselmeer en rijden  doorheen het Gaasterland,  met zijn  typische brinkdorpen  richting  Sloten. Wandeling en  vrije tijd in  het kleinste  stadje van het Friese stedenelftal. Nadien een bezoek aan een stoeterij waar de beroemde Friese Paarden gekweekt worden, afgesloten met een dressuurdemonstratie.

Dag 2: 28 augustus 2018 

Leeuwarden - Sneek - Leeuwarden

Na het ontbijtbuffet bezoeken we  Popta- state,  het  best  bewaarde stadskasteeltje van Friesland. Nadien gaat het richting Bolsward, centrum van de boter- en kaashandel. Na een korte wandeling  bezoeken we  de jeneverstokerij Sonnema. Hier wordt het bekende Friese drankje Berenburg gestookt en uiteraard ook geproefd. Broodjeslunch ter plaatse.

Verder richting Allingawier, waar we een bezoek brengen aan  Aldfaers  Erf.  Een museumboerderij waar we terug gekatapulteerd  worden in de tijd. Tijd voor een drabbelkoek, dùmkes, sûkerlatte of kruidkoek. Nadien bezoeken we Sneek, een fraai handelscentrum met grachten en wallen. Binnen de oude stad liggen nog de adellijke verblijven of  " Stinzen" en de Sneeker waterpoort, de trots van alle Snekers. In 1841 stichtten de Brenninkmeyers hier een handelshuis dat later zou uitgroeien tot de bakermat van C&A.

Dag 3: 29 augustus 2018 

Leeuwarden - Dokkum -Leeuwarden

Na het ontbijt  gaat het via  het Bildt, één van de grootste zeepolders van de streek naar  Hogebeitum, de hoogste terp van Friesland. Tijdens ons bezoek aan de tufstenen kerk , komen we alles te weten over deze typisch Friese “heuvels”. 

Nadien langsheen indrukwekkende ingedijkte polders richting Dokkum,  de noordelijkste Elfstedenstad en ooit een belangrijke havenstad aan de Lauwerszee. Na het middagmaal bezoeken we  Leeuwarden, hoofdstad van de Friese Nassaus. De historische kern van de stad, straalt nog steeds een zekere voornaamheid uit. Het gebied binnen de grachten staat bekend als een gezellig winkel- en uitgaanscentrum.

Dag 4: 30 augustus 2018 

Leeuwarden - Hoorn - Zwevezele

Via de afsluitdijk naar Hoorn, een voormalig handelsstadje aan het IJsselmeer. Het stratenpatroon is door de eeuwen heen intact gebleven en zijn historische gevels kunnen gerust de vergelijking met Amsterdam en Haarlem doorstaan. Een ongekend pareltje dat zeker de ontdekking  waard is.  Na het middagmaal rijden we via Amsterdam  terug huiswaarts met nog een vrije  avondstop onderweg.