Harz gebergte - Duitsland

28 juli 2019 t.e.m. 1 augustus 2019

De Harz, het meest noordelijk gelegen middengebergte van Duitsland, lag vroeger in de DDR. Ruim tweederde is met bossen bedekt en de steile  rotswanden en diep uitgesleten  dalen maken een onuitwisbare indruk.  Licht golvende plateau's  bieden beschutting aan kleine boerenhoven. De vele  stuwmeren geven aan de Harz een bijzonder aspect en zijn zozeer met de natuur geharmoniseerd dat het landschap er des te boeiender door wordt.

Een extra attractie zijn de vele  stadjes die nog veel van hun laat-middeleeuws karakter hebben bewaard. De pittoreske vakwerkhuizen en  schilderachtige hoekjes zorgen ervoor dat maar liefst 3 sites op de  Unesco-lijst van het werelderfgoed staan!!!

Door het wegvallen van het "ijzeren  gordijn" is het één van de meest fascinerende vakantiegebieden geworden. De vroegere mijnactiviteit heeft plaats gemaakt voor een ontluikende  toeristische activiteit die nog niet  horden Amerikanen  en Oosterlingen aantrekt. Nog niet...

Vertrekuur

05:30

Prijs

578,50 EUR

Faciliteiten

Sfeervol hotel met restaurant, bar, zwembad,…

Inbegrepen

Reis per Luxe-autocar, Nederlandstalige reisleider, hotel op basis van volpension vanaf eerste avondmaal t.e.m het laatste middagmaal

Niet inbegrepen

dranken en toegangen

Opmerkingen

H+ Hotel Goslar**** in Goslar

Prijs op basis van tweepersoonskamer.
Toeslag éénpersoonskamer: 85,00€

Dag 1: 28 juli 2019 

Zwevezele – Hamelen - Goslar

Over Antwerpen, Eindhoven, Venlo, Essen, Bochum voor een vrij middagmaal tot in Hamelen en zijn  gekende rattenvanger.  Een oude legende die tot diep in de middeleeuwen terug gaat. Hier  krijgen we al een voorproefje van de gezellige sfeer die er in de oude stadjes van de Harz heerst. Wandeling tussen de vele patriciërshuizen en wat vrije tijd in het verkeervrije centrum. Daarna rijden we doorheen dichte bossen tot in Goslar, onze verblijfplaats.

Dag 2: 29 juli 2019 

Goslar - Hahnenklee - Wernigerode - Goslar

Na het ontbijt gaat het richting Hahnenklee, waar we de  houten staafkerk, gebouwd in de Scandinavische stijl, bezoeken. Tijdens de rit doorheen het ”National Park Hochharz” genieten we van indrukwekkende panorama’s op de omgeving. Zo bereiken we  Wernigerode.  De opgeknapte vakwerkhuizen en het sprookjesachtige stadhuis behoren tot het fraaiste wat er te zien is. Westerse projectontwikkelaars kregen hier geen kans, waardoor het zijn oude charme heeft weten te bewaren. Na de stadswandeling en het middagmaal is nog wat vrije tijd voorzien in de buurt van de pittoreske Altmarkt. Via het voormalige Oost-Duitsland gaat het terug richting Goslar. Tijd voor een verkenning van onze verblijfplaats. Ook deze voormalige keizers-en handelsstad  fungeert op de Unesco-lijst van wereldmonumenten. De Marktplatz is één van de mooiste  van heel Duitsland, en meer dan 1200 beschermde monumenten maken het tot een geanimeerd  winkelstadje.

Dag 3: 30 juli 2019 

Goslar - Nordhausen - Bad Lauterberg - St.Andreasberg - Goslar

We volgen  de feeërieke “Ferienstrasse” en laten ons betoveren door de vele vergezichten . Zo bereiken we Nordhausen  en bezoeken  het concentratiekamp van Mittelbau-Dora. Een beklemmende sfeer heerst op de voormalige  V2-basis. Duizenden krijgsgevangen waaronder vele Belgen kapten hier de gangen waarin de Nazi's hun geheime wapens produceerden. Nadien gaat het richting Bad Lauterberg waar we het middagmaal nemen.

In de namiddag trekken we doorheen het schilderachtige Oker-dal tot in het  mijnstadje St.Andreasberg met een bezoek aan de oude zilvermijn, ook Unesco werelderfgoed. Daarna keren we terug richting hotel.

Dag 4: 31 juli 2019 

Goslar – Thale – Quedlingburg - Goslar

In de voormiddag trekken we doorheen de Sud Harz naar Thale, een voormalig industriestadje dat zijn ombouw naar een toeristisch centrum nog aan het voltooien is. Een typisch beeld van de inspanningen om ook hier een  nieuwe toekomst  uit te bouwen. Hier nemen we de kabelbaan naar de 900 meter hoger gelegen   Hexentanzplatz, waar we genieten van een fantastisch panorama op het Bodetal en de bergkammen van het Brocken massief.

In de namiddag trekken we naar Quedlingburg, het mekka van de vakwerkbouw. Na de  DDR-tijd restaureerde men de vele vakwerkhuizen die meer dan 500 jaar bouwgeschiedenis beslaan.  Deze  Unesco-stad biedt een doolhof aan kronkelende straatjes, binnenhofjes en vakwerkhuizen. Terug naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

Dag 5: 1 augustus 2019 

Goslar – Hann Munden - Zwevezele

De terugreis gaat via Gottingen tot in Hann Munden, een sprookjesachtig stadje in het Weserbergland. Ook hier  kuieren we wat  in  de omgeving van het pittoreske centrum. Na het middagmaal nemen we afscheid van de Harz en via Kassel keren we terug huiswaarts.

Voor velen zal deze reis een revelatie zijn én blijven  in een ongekende en toeristisch nog niet platgelopen streek.