Duitse Sauerland

9 juli 2023 t.e.m. 12 juli 2023

Sauerland, het land der 1.000 bergen, is gelegen in het hartje van Duitsland, ongeveer 100 Km boven Keulen. Het kan enigszins vergeleken worden met onze Ardennen en veel Belgen deden hier hun legerdienst. Het is een bosrijk gebied waar schitterende vergezichten nooit veraf zijn. Een ideale bestemming voor wie van natuur en gezelligheid houdt. We bezoeken o.a. Keulen, de garnizoenstad Soest, de schilderachtige studentenstad Marburg, de wintersportplaats Winterberg, de bekende Möhne-dam uit WO2, wandelen op de Kahler Asten, duiken onder de grond in de tinmijn van Ramsbeck en maken een boottocht op één van de vele stuwmeren.

Vertrekuur

06:30

Prijs

525,25 EUR

Faciliteiten

Sfeervolle hotel's met restaurant, bar, welness,…

Inbegrepen

Reis per luxe-autocar, Nederlandstalige reisleider, volpension vanaf het eerste middagmaal tot en met laatste middagmaal, professioneel audiogids systeem.

Niet inbegrepen

dranken en toegangen

Opmerkingen

Prijs op basis van tweepersoonskamer.
Toeslag éénpersoonskamer: 125,00€

Dag 1: 9 juli 2023 

Zwevezele – Olpe – Bödefeld

Via Brussel, Luik, Aaken gaat het richting Keulen. Gesticht door de Romeinen is het nog altijd de belangrijkste stad aan de Rijn. Na een wandeling langsheen de belangrijkste bezienswaardigheden nemen we het middagmaal in een Brauhaus. Nadien gaat het richting Olpe, gelegen aan de Biggesee. Aangelegd in de jaren ’60 is dit met zijn 15 km lengte het grootste stuwmeer van het Sauerland. Waar nu water is, stonden ooit huizen en lagen wegen. Daarna rijden we doorheen het mooie Rothaargebergte en via Schmallenberg gaat het richting Bödefeld, onze verblijfplaats.
 

Dag 2: 10 juli 2023 

Bödefeld – Soest – Möhnesee – Bödefeld

Na het buffetontbijt rijden we doorheen het natuurpark Hoch Sauerland. Ooit was het een belangrijke industriële streek die vooral inzette op bodemontginning en ijzerbewerking. Verder richting Soest, vroeger een grote Belgische garnizoensplaats. De oude Hanzestad Soest staat bekend om zijn bezienswaardige oude binnenstad met rustieke vakwerkhuizen, talloze groene zandstenen kerken en tal van pittoreske steegjes.  De bekendste kerk is de meer dan 700 jaar oude Wiesenkirche, één van de mooiste laatgotische hallenkerken van Duitsland. Na een wandeling door de historische straatjes is wat vrije tijd voorzien in het verkeersvrije centrum. Na het middagmaal een wandeling op de “Sperrmauer” vooral bekend door een RAF-raid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna maken we een boottocht op de Möhnesee en kunnen we genieten van een geheel ander perspectief op de bosrijke omgeving. Via het Arnsberger Wald, met zijn prachtige vergezichten, terug naar ons hotel.
 

Dag 3: 11 juli 2023 

Bödefeld – Marburg – Winterberg – Bödefeld

Na het buffetontbijt rijden we doorheen het heuvelachtige Wittgensteinerland en bereiken we Marburg met een geschiedenis die meer dan 800 jaar teruggaat. Tijdens een treinrit verkennen we de levendige universiteitsstad met zijn karakteristieke middeleeuwse stadskern. De autovrije bovenstad is een charmant netwerk van kronkelende straatjes met een pittoresk marktplein, een typisch 14e-eeuws Rathaus en de hoog gelegen burcht. Na het middagmaal rijden we doorheen een bosrijk landschap tot in Winterberg, de belangrijkste wintersportplaats van Sauerland. We wandelen er op de Kahler Asten, het hoogste punt van de streek en houden een korte halte aan de vermaarde olympische bobsleebaan.
 

Dag 4: 12 juli 2023 

Bödefeld – Ramsbeck – Zwevezele

In de voormiddag bezoeken we de oude tinmijn van Ramsbeck. We trekken het mijnwerkerspark aan en duiken onder de grond om met het industriële verleden van de streek kennis te maken. Na het middagmaal vatten we de terugreis aan met onderweg nog een avondstop nagenietend van een zeer gevarieerd reisprogramma.