Fietsen in de Vendée - Charente Maritime

10 september 2023 t.e.m. 15 september 2023

De Vendée situeert zich in een brede boog rond la Rochelle, grenzend aan de Atlantische Oceaan. Al fietsend nemen we u mee op een ontdekkingstocht door dit Groene Venetïe. We rijden o.a. door de Marais Poitevin, één van de grootste moerasgebieden van Frankrijk, de groene vallei van de Autise en de Sèvre Niortaise en de met populieren afgezoomde dreven rond Maillezais. Verder trekken we door de Marais Maritime, een voormalig lagunegebied, met zijn oesterputten van de Pointe de L’Aiguillon, en ervaren nogmaals dat de fiets het ideale middel is om dit gebied te verkennen. Orgelpunt is ook nog de schitterende tocht op Ile de Ré, hét fietseiland bij uitstek. De tochten lopen over een nagenoeg volledig vlak parcours en aan een rustig tempo. Een waar paradijs voor al wie van fietsen houdt.

Vertrekuur

06:00

Prijs

841,50 EUR

Faciliteiten

Uniek hotel met mooi restaurant, bar, terras
Hotel Le Rabelais

Inbegrepen

Reis per Luxe-autocar, fietstrailer, Nederlandstalige reisleider, hotel op basis van halfpension, professioneel audiogids systeem

Niet inbegrepen

dranken, toegangen & vrije middagmalen

Opmerkingen

Prijs op basis van tweepersoonskamer.
Toeslag éénpersoonskamer: 150,00€

Dag 1: 10 september 2023 

Zwevezele – Orléans – FontenayLe-Compte

Via Rijsel richting Parijs. Doorheen “La Beauce” met zijn uitgestrekte graanvelden richting Orléans. Onderweg stop voor een vrij middagmaal. Daarna verder langs de Loire-streek en via Tours en Poitiers tot in Fontenay-Le-Compte, onze verblijfplaats voor deze reis. Dankzij de centrale ligging is het een ideaal uitgangspunt voor de geplande fietstochten.
 

Dag 2: 11 september 2023 

Fontenay-Le-Compte – Jard-surMer – Fontenay-Le-Compte

Vandaag trekken we door de Marais Maritime en ervaren dat de fiets het ideale middel is om dit gebied te verkennen. Dit voormalige lagunegebied werd in de 13de eeuw ingepolderd en vertoont een meer open landschap. Dit is het moeras dat dichter bij zee ligt, het zogenaamde « marais désséchés », een open weinig bebost landschap met sloten, die hier en daar even onderbroken worden door bruggetjes of sluizen en waarlangs wilgen, sleedoornen en gele irissen groeien. Langs landelijke wegen bereiken we de oesterputten van de Pointe de L’aiguillon. Via fleurige badplaatsjes zoals La Faute en La Tranche fietsen we terug pal langsheen de Atlantische kust. Doorheen het duinengebied van de Pointe du Grouin tot in Jard- Sur- Mer. Dit brede panorama is meteen het eindpunt van deze dag. Afstand ongeveer 52 km fietsen.
 

Dag 3: 12 september 2023 

Fontenay-Le-Compte – Courson – Le Mazeau – Fontenay-Le-Compte

Onze volgende fietstocht brengt ons in het hart van de Marais Poitevin één van de grootste moerasgebieden van Frankrijk. Door de monniken ingepolderd in de middeleeuwen is het een paradijs voor de fietsers. Over de rustige, voor een groot deel autovrije paadjes fietsen we van het ene pittoreske plaatsje naar het andere. Vanuit het landelijke Courson gaat het over verkeersluwe dijken en langsheen kleine grachtjes richting St.Hilaire. We volgen de Sèvre Niortaise en dwars doorheen het bocage landschap bereiken we Le Mazeau, het hart van de“ Venise Verte”. In de namiddag fietsen we verder doorheen de groene vallei van de Autise en langsheen met populieren afgezoomde dreven bereiken we Maillezais. Na een koffiehalte aan de ruïnes van de abdij peddelen we verder naar ons hotel. Afstand ongeveer 60 km fietsen.
 

Dag 4: 13 september 2023 

Fontenay-Le-Compte – Olonne – Tolmont – Fontenay-Le-Compte

Vandaag gaat het richting Atlantische Oceaan. Tussen duinen, bos, moerassen, badplaatsen en ruige natuur doen we vandaag één van de mooiste routes van de Vendée. Doorheen het duinengebied van de badplaats Olonne fietsen we naar het granietstrand van Brem. Nadien rijden we doorheen het pittoreske landschap van La Salaire met zijn uitgestrekte zoutziederijen. Via diverse kustplaatsjes bereiken we de plage van Les Sables D’Olonne, het Franse mekka van de zeilsport, waar duizenden zeilbootjes liggen te dobberen. Over de imposante kustpromenade fietsen we langsheen de Atlantische Oceaan tot in de buurt van Tolmont ons eindpunt. Afstand ongeveer 50 km fietsen. 
 

Dag 5: 14 september 2023 

Fontenay-Le-Compte – Ile de Ré – Fontenay-Le-Compte

Vandaag komt een ander hoogtepunt van onze reis aan de beurt: Ile de Ré, een fietseiland dat sinds 1988 verbonden is met het vaste land door een tolbrug. Typerend zijn de witte huisjes met het groene houtschrijnwerk en oranje dakpannen daken, de stokrozen en de versterkte haventjes, de lokale wijnbouw en de visserij. Met de autocar rijden we naar Ars en Ré. Van daaruit fietsen we doorheen de zoutziederijen en langs oesterkwekerijen richting St. Martin, de hoofdstad van Ile de Ré. Van hieruit kan iedereen op eigen houtje het eiland verder verkennen. Aan de voet van de tolbrug pikt de autocar ons terug op en transfer naar ons hotel.
 

Dag 6: 15 september 2023 

Fontenay-Le-Compte – Tours – Zwevezele

Na het ontbijt vangen we de terugreis aan via Niort en Tours naar Orléans. Daarna via Parijs en Rijsel terug naar Zwevezele