Midden Holland Flevoland en de Hanzesteden

24 juli 2023 t.e.m. 27 juli 2023

Midden Holland, een prachtige streek om te verkennen, we trekken naar de centraal gelegen provincies NoordHolland, Overijssel en Flevoland in Nederland. Het wordt een reis door het karakteristieke deltalandschap gecombineerd met eeuwenoude handelsgeschiedenis en ontdekken enkele interessante maar misschien minder bekende stadjes. We bezoeken o.a het schilderachtige Amersfoort, het mysterieuze havenstadje Urk waar Baantjer en inspecteur De Cock geboren werden, Schokland (Unesco werelderfgoed), varen door het natuurgebied van de Weerribben en bezoeken de Hanze steden Deventer, Zwolle en Kampen. Ook de Orchideeënhoeve, met zijn vele tuinkamers zal de tuinliefhebber weten te bekoren.

Vertrekuur

06:00

Prijs

589,50 EUR

Faciliteiten

Van Der Valk**** met restaurant, Bar, Terras, Zwembad,...

Inbegrepen

Reis per luxe-autocar, Nederlandstalige reisleider, halfpension, professioneel audiogids systeem.

Niet inbegrepen

dranken, toegangen en vrije middagmalen

Opmerkingen

Prijs op basis van tweepersoonskamer.
Toeslag éénpersoonskamer: 205,00€

Dag 1: 24 juli 2023 

Zwevezele – Amersfoort – Deventer – Zwolle

Via Antwerpen, Meer gaat het richting Amersfoort, de geboortestad van Piet Mondriaan. Met de historische binnenstad is er voor elke bezoeker iets te ontdekken. We maken een wandeling langsheen de historische gebouwen en de typische muurhuizen. In de namiddag gaat het richting Deventer één van de oudste steden van Nederland. Gelegen aan de IJssel was het in de Middeleeuwen een belangrijke Hanzestad. We verkennen het oude centrum met het stadhuis, de Grote kerk, de Waag, het oudste stenen huis van Nederland en de vele handelspanden, waar ooit buitenlandse kooplieden vertoefden. Daarna volgen we de benedenloop van de IJssel en komen in Zwolle, onze verblijfplaats.
 

Dag 2: 25 juli 2023 

Zwolle – Weerribben Wieden – Staphorst - Zwolle 

In de voormiddag maken we met de fluisterboot een tocht door het nationaal park “De Weerribben“ het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Dankzij turfstekers en rietsnijders ontstond een uniek landschap vol plassen, rietlanden, moerasbossen en trilvenen. Onze schipper, natuurgids vertelt er alles over. In de namiddag bezoeken we Staphorst met zijn besloten protestantse gemeenschap. We bekijken er het museum en krijgen een demonstratie met de traditionele klederdracht en gebruiken. Via de kleurrijke herenboerderijen langsheen de Rijksweg bereiken we Zwolle met zijn mooie middeleeuwse binnenstad. Gelegen binnen de restanten van de stervormige stadsgracht is het een dynamische stad en de economische motor van Overijssel. Trekpleisters zijn de Broerenkerk met boekhandel, de Sassenpoort, de Librije en de “heilige van Zwolle”.
 

Dag 3: 26 juli 2023 

Zwolle – Urk – Kampen – Zwolle

We stellen ons kompas af op de Orchideeën Hoeve en wandelen door meer dan 25.000 m² tropische tuinen. Zo ontdekken we vele soorten bijzondere bloemen en planten, tropische vogels en karpers. We spotten er duizenden kleurrijke vlinders in de grootste vlindertuin van Europa en dromen weg onder een wolk van ontelbare ‘zwevende’ bloemen. Via de tulpenstreek bereiken we Urk, een voormalig eiland. Daarna verkennen we doorheen de ginkies, een wirwar van straatjes en steegjes, het mysterieuze vissersdorp, met zijn zeedijk, zijn jachthaven en zijn Ommelebommelestien. Verder naar Kampen, het voormalige Hanzestadje gelegen aan de IJssel en meteen de poort naar de zee voor de Middeleeuwse handelskoggen. Wandeling in het historische centrum waarna vrije tijd in de buurt van het schilderachtige marktplein.
 

Dag 4: 27 juli 2023 

Zwolle – Schokland – Lelystad - Zwevezele

In de voormiddag bezoeken we Schokland, Unesco werelderfgoed, een haven op het droge, een unieke combinatie van historie en natuur en symbool van de Nederlandse strijd tegen het water. Het bezoekerscentrum geeft een beeld van het ontstaan envergaan van het eiland, het leven van de Schokkers en de uiteindelijke drooglegging van de Zuiderzee. Maquettes, historische films en foto’s brengen dit verhaal verder tot leven. Daarna rijden we naar Lelystad, hier komen we bij de Batavia werf waar we een bezoek brengen aan de replica van de Batavia, een VOC schip uit 1628 dat op Oost Indië vaarde. Dit is slechts een greep uit de te bezichtigen zaken op de werf die in verband staan met Hollands Gouden 17° Eeuw. Na deze boeiende dag vangen we de terugreis aan.